20.2.07

Muotovalio 3/07: Äitiyspakkaus


Tämän kertainen Muotovalio on hieman yllättävä valinta. Sitä ei ehkä yleisesti pidetä muotoiltuna tuotteena, mutta koska itse ajattelen muotoilua laajempana käsitteenä, kuin vain tuotteiden muotoiluna, valitsin sen tämänkertaiseksi Muotovalioksi. Kyseessä on siis suomalaisten äitien (ja siinä sivussa myös isien) etuoikeus äitiyspakkaus.

"Äitiysavustukseen on oikeus Suomessa asuvalla odottavalla äidillä, jonka raskaus on kestänyt vähintään 154 päivää ja joka on käynyt terveystarkastuksessa lääkärissä tai neuvolassa ennen neljännen raskauskuukautensa päättymistä. Äiti voi valita joko äitiyspakkauksen tai 140 euron verottoman rahasumman" sanotaan Kelan sivuilla. Äitiyspakkaus on siis nimensä mukaisesti odottaville äideille tarkoitettu, mutta myös adoptoiville vanhemmille.

Pakkauksen sisältö on suunniteltu palvelemaan varsinkin uuden lapsiperheen tarpeita sisältäen suurimmaksi osaksi vauvanvaatteita, peitteitä ja vaippoja. Nykyisissä pakkauksissa on jo huomioitu ekologinenkin ajattelutapa, kun kolmen eri kertavaippavalmistajan vaippojen rinnalle on otettu myös kestovaippavaihtoehto. Näin tuoreet vanhemmat pääsevät helposti kokeilemaan, mikä vaippa sopii heille ja heidän lapselleen parhaiten. Vauvojen peput kun ovat kovin yksilöllisiä vaippojen suhteen: minkä toisen peppu kestää, aiheuttaa toiselle vaippaihottumaa ja toisinpäin. Kestovaippa-kertavaippa -kamppailussa voiton vie todennäköisesti se, kumpi on vanhempien mielestä miellyttävämpi. Haluaako mieluummin heittää haisevat vaipat suoraan roskakoriin vai haluaako säästää luontoa ja pestä vaipat uudelleen käytettäviksi? Tosin ekologisuuden kannalta kuumalla vedellä peseminenkin kuluttaa melkoisesti luonnonvaroja, mutta jätetään tuo ekologisuuskeskustelu tässä yhteydessä vähemmälle. Kunhan vielä joskus saataisiin vaippoihin maatuva vaihtoehto, niin johan niitä vaihtoehtoja riittäisi.

Vanhempia ajatellen on pakkaukseen laitettu paljon tietoa vihkosten muodossa. Varsinkin uusille vanhemmille tämä tieto voi tull hyvään tarpeeseen. Pakkauksesta löytyy mm. imestysopasta, parisuhdeopasta ja kestovaippaopasta sekä tekstiilien hoito-ohjeet. Äitiyspakkausta tuotteena ajatellen se siis sisältää myös eräänlaiset käyttöohjeet, mikä on aina tuotteen kannalta plussaa. Yllättävän usein ne tuntuvat tuotepakkauksista puuttuvan.

Myös vanhempien parisuhdetta on pakkauksessa ajateltu. Miksi muuten mukana olisi kondomeja ja liukuvoidetta. Kondomit ymmärrän hyvin, sillä ne taitavat olla ainoa ehkäisykeino ainakin imetyksen aikana. Mutta liukuvoide? No, kaipa sekin tarpeeseen tulee. Äidille lisäksi käytännöllisiä tuotteita pakkauksessa ovat kuukautissuojat sekä liivinsuojukset imetyksen ajaksi.

Lisäksi runsaaseen pakkaukseen on sisällytetty lapselle kuvakirja ja helistin (helistin taisi olla samaa mallia jo minun vauva-aikanani) sekä vauvan hoitoon tarpeellista tavaraa, kuten hiusharja, kynsisakset, kylpylämpömittari (myös saman näköinen, kuin omilla vanhemmillani on) ja oi niin tarpeellinen ruokalappu.

Lueteltuani nyt suurin piirtein äitiyspakkauksen sisällön pääsen siihen osaan, mikä oikeastaan oikeuttaa Muotovalio-arvonimen äitiyspakkaukselle. Paitsi, että pakkaus on täynnä hyödyllistä tavaraa uudelle lapsiperheelle, on se pakattu pahvilaatikkoon, jota voi käyttää vauvan vuoteena parin ensimmäisen kuukauden ajan. Itse koin tämän ominaisuuden erittäin tarpeelliseksi sovitettuani vauvaa ensin pinnasänkyyn. Tuntui, että pieni ihminen suorastaan hukkui isoon sänkyyn ja laatikko oli siihen verrattuna aivan ihanteellisen kokoinen ja vauvallekin varmasti turvallisemman tuntuinen nukkumapaikka. Paketin mukana tulevat myös laatikkoon sopiva patja, aluslakana, pussilakana ja peitto. Mikäli vauva sattuu syntymään ennen aikojansa, ei hätää tule ainakaan sängyn hankkimisen kanssa, kun paketista saa vauvalle sopivan ensisängyn. Vahvaa laatikkoa ei myöskään tarvitse sänkykäytön jälkeen heittää roskikseen, vaan se säilöö mukavasti esimerkiksi pieneksi jääneet vauvanvaatteet.

Onko pakkaus siis hyvin muotoiltu? Mielestäni on. Sen toiminnot ja sisältö ovat tarkkaan mietittyjä ja pakkaus uudistetaan vuosittain ja sitä kehitetään vanhemmilta tulevan palautteen mukaisesti. Äitiyspakkaus on täynnä hyviä tavaroita uusille äideille ja paljon arvokkaampi kuin sen vaihtoehto äitiysavustus rahana. Tosin toisen tai useamman lapsen saavalle pakkauksen sisältö ei ole niin tärkeä, kun vaatteita ja muita tavaroita löytyy kotoa jo ennestään. Toisaalta ne vanhemmat, jotka adoptoivat vauvaiän ohittaneen lapsen, tuskin hyötyvät pakkauksen sisällöstä. He voivat valita kuitenkin äitiysavustuksen rahana, vaikka se selvästi vähempiarvoisempi onkin, kuin pakkaus. Ostettaessa pakkaus maksaa 274,15 euroa ja postituskulut kaupan päälle.

Ja mietittäessä pakkausta tavaroiden kannalta: mikä upea markkinointikanava se onkaan! Äidit (ja isät) pääsevät suoraan kokeilemaan heidän tuotteitaan ja esimerkiksi vaipoista valitsemaan mieluisimman. Ja mikäli Ainu hoitovoide on kerran havaittu hyväksi, niin mitähän sieltä kaupasta sen jälkeen lähtee mukaan, tuskin ainakaan kilpailevaa valmistetta. Ja tässä markkinointimahdollisuudessa taitaakin olla se syy, miksi paketti on paljon arvokkaampi, kuin sen sijaan saatava raha-avustus.

Jutun ja kuvan lähteenä: www.kela.fi

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oikein hyvä veto. Jaksat yllättää :-)

Anonyymi kirjoitti...

Kuka lie kirjoittanut tämän artikkelin äitiyspakkaus-muotovaliosta? Et liene itse vanhempi? Liukuvoide tulee luultavasti erittäinkin tarpeeseen, sillä synnyttäneen naisen limakalvot ovat yleensä ihmisestä riippuen muutaman kuukauden ajan kuivat - synnytys kun ei mikään pikkujuttu fysiologisestikaan ole. Liukuvoide ei siis ole todellakaan mikään turha kapistus, jos yhtään ajatellaan vanhempien parisuhdetta ja sen ylläpitoa. Kaikkihan tietävät, että vanhempien keskinäinen suhde on perustavanlaatuinen tekijä, jotta koko perhe voisi hyvin.

design by Kuja kirjoitti...

Kiitos kommenteista! Anonyymille vastattakoon, että oman synnytyskokemukseni mukaan minkäänlainen seksuaalinen kanssakäyminen ei tullut pariin kuukauteen kysymykseenkään jälkitulehdusten ja muiden takia, mutta kiitos tästä tiedosta, että niillä, ketkä tätä asiaa voivat synnytyksen jälkeen harjoittaa, liukuvoide on tarpeellinen. Tämä blogihan on vain yhden ihmisen kokemusten mukaan kirjoitettu, joten kommentit myös muiden kokemuksista ja mielipiteistä ovat erittäin tervetulleita.