26.1.07

Muotovalio 2/07: Leidi-puukko


Toinen Muotovalio-kunnianimen ansaitseva tuote on Suomen Laatupuukko Oy:n Leidi-puukko (kuvan lähde www.laatupuukko.fi). Kyseinen tuote on valittu Muotovalioksi sen uskaliaan kohderyhmän ja onnistuneen muotoilunsa ansiosta. Nimensä mukaisesti puukon kohderyhmänä ovat naiset.

Leidi-puukko on kehitetty alunperin saman valmistajan sieniveitsen rinnakkaistuotteeksi. Alun perin ruskeat sieniveitset saivat värikkyyttä pintaansa asiakkaiden palautteen ansiosta: värikäs puukko on helpompi löytää metsämaasta kuin ruskea. Sama värilinja on otettu käyttöön myös Leidi-puukoille. Myös Leidi-puukkoa suojaavat huopatupet ovat käytössä sieniveitsilläkin.

Mikä tästä tuotteesta sitten tekee Muotovalio-kunnianimen arvoisen? Tuotetta kehitettäessä on otettu hyvin huomioon tuotteen käyttäjäryhmä, naiset. Naisilla on keskimäärin pienemmät kädet, kuin miehillä. Niinpä puukosta on tehty normaalia sirompi. Ja koska naiset yleisemmin kiinnittävät myös tyyliasioihin huomiota, on jokaisella mahdollisuus valita juuri omaan tyylikokonaisuuteensa sopivan värinen tuote. Huopatuppea saa valmistajan mukaan vakiovärien lisäksi noin 20 eri värillä ja kahva voidaan tarvittaessa värjätä lähes millä värillä tahansa. Näin myös yrityslahjoiksi hankittavat puukot voidaan värjätä yrityksen omien värien mukaisesti.

Ja totta kai, kun kerran kyseessä on Muotovalio-kunnianimen ansaitseva tuote, myös käytettävyyttä tuotteessa on mietitty. Puukon terä on hiiliterästä ja se on tehty lyhyehköksi ja tahkottu loivaksi. Sopivan kokoinen puukko mahtuu vaikka käsilaukussa kuljetettavaksi (kunhan sitä ei unohda sinne esim. lentokoneeseen mennessään...). Sitä voi käyttää erilaisissa jokapäiväisissä tilanteissa: kirjeitä ja paketteja avattaessa, vihannesveitsenä, kukkien varsien leikkaamiseen, pillereitä puolittaessa, retkeillessä... Puukon hankkimisen jälkeen varmasti tulee tilanteita, joissa miettii, miten sitä onkaan ennen ilman puukkoa pärjännyt.

Vaikka tuppi onkin huopainen, on sen sisällä terän suojana umpilesta. Ei siis ole vaaraa, että terä voisi tulla pehmeästä materiaalista läpi. Huopa tuppena on mielestäni äärimmäisen hyvä keksintö ja sopii juuri tälle naisille suunnatulle puukolle suojaksi. Huopa pehmentää puukon kovaa ja terävää mielikuvaa ja varmasti vaikuttaa myös siihen, kuinka helposti naiset tämän puukon omakseen ottavat.

Tuote kokonaisuutena on mielestäni onnistuneen tyylikäs. Itse alkujaan ihastuin puukon punaiseen huopatuppeen. Haaveenani on hankkia tai kenties saada lahjaksi punainen puukko punaisella tupella (pieni vinkki eräälle läheiselleni). Tätä kirjoitusta kirjoittaessani olenkin tullut siihen tulokseen, että kauaa en enää puukotta kärvistele. Kyllä se kohta on itsellekin saatava.

(Jutun lähteenä on käytetty Laatupuukon Jarmo Raitasen puhelinhaastattelua 18.1.2007. Lisätietoja Laatupuukosta ja Leidi-puukosta www.laatupuukko.fi)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

vähän yllättävä veto...edelliseen muotovalionn verrattuna "uusi" tuote, eikä vielä kaikille tuttu kuten purkinavaaja oli. Muotoilua..hmm..tuppi uudesta materiaalista on hyvä idea ja kohderyhmää ajatellen varsin myytävä tuote - terävä, mutta pehmoinen. Vastaavaa kohderyhmäajattelua puukon muotoilussa tulee mieleen lapsuusaikojen harjoittelupuukko Martinin "Kätevä". Nuorille suunnattu, lyhytteräinen ja näppärä, taisi olla aloittelevan partiolaisen vakiotuote. Puukkohan on mielestäni muotoilullisesti täysin käyttöväline, kuten pullonavaajakin, joten muotoilussa täytyy ottaa huomioon tuotteen ehdoton toimivuus käyttötarkoituksessaan. No joka tapauksessa nätti väline, pysyy huushollissa hyvinkin mahdollisesti selvästi naisväen käytössä, aikä unohdu kalapakin pohjalle.