1.7.07

Muotovalio 6/07: Ratapölkky

Tämänkertainen muotovalio on selkeä tuote, mutta ehkä sellainen, jossa ei yleensä ajatella muotoilun näkyvän. Mielestäni kuitenkin uudet betoniset ratapölkyt ovat muodoltaan silmää hivelevän miellyttäviä ja ansaitsevat siksi Muotovalion arvonimen. Pölkkyjen tyylikäs viimeistely onkin suurin syy tälle arvonimelle.

Mutta ei betonisten ratapölkkyjen kunnia kuitenkaan ainoastaan ulkonäköön jää. Raudoitettu betoni on materiaalina kestävää ja pölkkyjen odotetaankin kestävän käytössä kauan. Betoni taitaa olla myös paljon ympäristöystävällisempää kuin vanhoissa ratapölkyissä käytetty hyvin kyllästetty puu. Mittatarkkuutensa ja jo valmistuksessa kiinnitettävien kiskonkiinnikkeiden ansiosta se myös vähentää työtaakkaa asennettaessa. Ihmisen työn helpottaminen ja vähentäminen onkin yksi muotoilun päämääristä. Automatisoitu valmistus taas helpottaa laadunvarmistusta ja pitää hinnan alhaisena.

Tuotteena ratapölkyltä vaaditaan melkoista kestävyyttä ja oloissamme myös säänkestävyyttä. Ratapölkyt näkyvät ympäristössämme ja siksikin niiden muotoilu on tärkeää. Huonosti muotoiltuina ne varmasti häiritsisivät silmää, joten varsinkin tässä tapauksessa voitaneen katsoa, että hyvä muotoilu on huomaamatonta.

Seuraavan kerran, kun kuljette rautateiden lähistöllä, vilkaiskaapa ratapölkkyjä, miellyttävätkö ne teidänkin silmäänne.

Lähteenä: www.luja.fi

Ei kommentteja: