Muotovalio 1/07: Tölkinavaaja
Ensimmäisen Muotovalio -kunnianimen saa tuote, joka löytyy lähes joka kodista. Tämä tuote on vanha, tuttu GWS-tölkinavaaja, jonka muoto ei ole juuri muuttunut koko valmistusaikanaan.
Miksi tämä tuote ansaitsee Muotovalio -kunnianimen? Eihän se ole edes kovin kummoisen näköinen? Kuitenkin sen muotoilu tukee täydellisesti sen käyttötarkoitusta. Se on (ainakin tämän jutun kirjoittajan mielestä) toimivin kapistus säilyketölkkien avaamiseen. Siinä on tarpeeksi terävä kieleke, jolla tölkin kannen saa helposti auki. Kielekkeen vieressä oleva avoin reikä asettuu juuri täydellisesti tölkin reunan pienen ulokkeen alle ja pysyy siellä napakasti koko avauksen ajan. Yksinkertaisesta muotoilustaan huolimatta tölkinavaaja istuu kämmenen pohjalle napakasti eikä tölkin avaamiseen tarvita tämän ansiosta juuri edes voimaa. Kielekkeen kaarevuuskin tukee tölkin avaamista ja kieleke liukuu helposti tölkin kannen läpi avaten sitä hieman lisää.
Eikä tässä vielä kaikki. Sen lisäksi, että tölkinavaajan muotoilussa on tarkasti mietitty sen käyttötarkoitusta, tölkin avaamista (kenties testailtukin sopivaa muotoa), on muotoilussa huomioitu vielä tölkinavaajan käyttö muunakin aikana, kuin tölkkiä avattaessa. Avaajan yhteen kulmaan on tehty pieni reikä. Tästä pienestä reiästä saa tölkinavaajan ripustettua naulaan roikkumaan odottamaan seuraavaa kohdalle tulevaa tölkkiä. Tämä asia muotoilussa usein unohdetaan; Mitä tehdään tavaralla sen käyttämisen jälkeen, miten sitä säilytetään?
Mutta muotoilu ei ole pelkkää käytettävyyden tutkimista. Ja tässä tuotteessa on mietitty myös valmistettavuutta. Metallinen tölkinavaaja on helppo ja nopea valmistaa sarjatuotannossa. Isosta metallilevystä saa leikattua, stanssattua ja taivutettua ja tusinoittain tölkinavaajia. Tämän ansiosta ei tuotteelle tullut hintaakaan kummoisesti kuluttajan maksettavaksi.
Näiden ansioiden lisäksi kyseinen tölkinavaaja ansaitsee Muotovalio -kunnianimen myös siksi, että siitä on kymmenien vuosien kuluessa tullut suomalaisille peruskäsite tölkinavaajasta. Esimerkiksi Opetushallituksen sivuilla, joissa tarjotaan kuvamateriaalia ammatilliseen erityisopetukseen, on keittiövälineiden kuvien mukana kuva juuri kyseisestä tölkinavaajasta.
Hyvän muotoilun ei siis tarvitse olla aina vain kaunista. Mitä mieltä itse olet? Onko tämä tuote hyvin muotoiltu? Ansaitseeko se ensimmäisen Muotovalio -kunnianimen? Kerro mielipiteesi kommentoimalla tätä kirjoitusta!
12 kommenttia:
Tämän kirjoituksen julkaisemisen jälkeen löysin Juhani Seppovaaran kirjasta Muistojen markkinoilla, sinivalkoisen ajan klassikot (Otava 2004) pätkän samaisesta purkinavaajasta. Sen mukaan avaajan on kehitellyt 1940-luvulla Matti Laurell, joka ensin itse valmisti ja myi avaajiaan Jokka-nimisinä, mutta kyllästyi myöhemmin, jonka jälkeen sukuyhtiö G.W. Sohlberg alkoi valmistaa niitä omissa nimissään. Siinä siis hieman historiatietoa avaajasta.
Seppovaaran mukaan "tuomiopäivään asti" kestäviä avaajia voi käyttää myös rapuveitsinä. "Sen reikä on oikean kokoinen saksien kärjen katkaisemiseen. Avaajalla voi myös kaivaa saksilihan ja rapsuttaa rapuvoin, ja suolen poistaminen onnistuu sen kärjellä."
Lisätään siis vielä monikäyttöisyys avaajan ominaisuuslistalle.
Hei, sinulla on hauska blogiaihe. Totta kai myös riemastuin, kun löysin sivuiltasi linkin omaan blogiini ;-) Otanpa seurantaan tämän, ryhdyin tilaajaksi siis. Ehkä tarjoan ehdotuksia muotovalioiksikin.
Kiitokset kommentista ja kehuista!
Pidin myös blogistasi ja koska se osittain liittyy samaan aiheeseen, laitoin linkin tuohon sivulleni.
Mielelläni otan vastaan ehdotuksia seuraaviksi Muotovalioiksi. Tällä hetkellä etsiskelen vielä helmikuun aihetta, joten siihenkin ehtii vielä ehdotuksia antaa
Moro, kyllähän toi purkinavaaja valion arvon ansaitsee...mutta hinta/laatu suhteesta. Itse miellän muotoilun enimmäkseen ulkoasua muokkaavaksi, jolla pyritään erottumaan kilpailijoista. Kyseisessä tuotteessa ulkonäköä on luultavimmin mietitty vain sen verran kuinka monta aihiota pystyy tietynkokoisesta levystä stanssaamaan. Mutta kuten mainitsin hinta/laatusuhde on ylivertainen ja lopuksi laitehan toimii...mikä on tärkeintä.
Kiitos kommentistasi!
Juuri mainitsemasi asian takia ("itse miellän muotoilun enimmäkseen ulkoasua muokkaavaksi") valitsin ensimmäiseksi Muotovalioksi juuri kyseisen tuotteen. Sen muotoa ei pidetä kummoisenakaan, mutta funktionaalisesti se on huippuluokkaa. Minun mielestäni sen ulkomuotokaan ei kuitenkaan ole mitenkään huono, vaikka se siinä mielessä ei ehkä huipputuote olekaan. Yritän siis sanoa, että muotoilu kuitenkin on paljon muutakin, kuin vain esteettisen muodon antamista tuotteelle. Yhtä tärkeitä asioita muotoiltaessa ovat esimerkiksi tuotteen toiminnallisuus ja valmistuksen helppous.
Muotovalion arvoinen paketti! Pienessä tuotteessa paljon ominaisuuksia.
Blogikin on hauska ja hyvä idea.
Ei valmisteta enää?? No silleen. :-(
Kiitos zepalle ja tuntemattomallekin kommenteista.
Ei valmisteta enää... Näin muistelisin uutisista kuulleeni. Täysin varma en tietenkään voi muistini perusteella olla, mutta jos joku on näitä kyseisiä avaajia vielä kaupassa nähnyt, niin ilmoittautukoon.
Kävin tänään Kodin ykkösessä ja siellä tulivat vastaan samanlaiset tölkinavaajat. Tosin valmistajan merkkinä ei ollut GWS, vaan jokin kruunukuvio. Laatukaan ei tuntunut yhtä hiotulta, kuin GWS:n aikoina, vaikka kyseessä oli ilmiselvästi sama tuote. Onko kyseessä ostettu lisenssi vai kopioitu tuote, siitä minulla ei ole tietoa, kuten ei nykyisestä valmistajastakaan. Jos joku tietää asiasta paremmin, niin olisi kiva kuulla asiasta. Hinta oli kuitenkin edelleen vähäinen, o,99€.
Sinänsä mielenkiintoinen tuo "avaajan on kehitellyt 1940-luvulla Matti Laurell", kun avaaja on aika pitkälti kopio jenkkiarmeijan vuonna 1938 käyttöön ottamasta avaajasta sillä erolla, että jenkkiarmeijan avaajassa terä taittuun toisen levyn suuntaiseksi, jolloin sitä voi kuljettaa turvallisesti. Täsmälleen samanlainen reikä siinä on säilyttämistä varten jne. Eli tästä tulee lähinnä mieleen, että kehittely on lähinnä ollut miettimistä, miten jenkkiavaajan saisi valmistettua vieläkin halvemmalla. Tuollaisen jenkkiavaajan saa muuten ihan suomestakin alle eurolla, kun GWS:n avaaja maksaa melko tarkkaan sen euron.
Matti Laurell tosiaan kehitteli kyseisen avaajan, vaikkei ole laisinkaan outoa, että hyvin samankaltaisia avaajia on keksitty muuallakin. Keksintöjen historiassa on useitakin juttuja, jotka on keksitty samoihin aikoihin aivan toisella puolen maailmaa (muistaakseni mm. aura). Ja onhan keksinnöt aina suhteutettava omaan aikakauteensa. Tuolloin esim. tiedonkulku oli käsittämättömän hidasta nykypäivään verrattuna.
Se jenkkiarmeijan versio aiheesta on peräisin vasta vuodelta 1942. Mallinimi P-38 viittaa kapineen pituuteen millimetreinä eikä käyttöönottovuoteen.
Näin ainakin jos Wikipediaan on uskomista. Sieltä löytyy myös linkki lehtikuvaan vuodelta 1924, jossa esiintyy lähes täysin samanlainen siviiliversio.
Lähetä kommentti